Autodesk Navisworks

Autodesk Navisworks je softverski paket dizajniran za potrebe organizacije velikih projekata rađenih u BIM ili CAD sistemima. Softver je izvorno razvijen za praćenje rada na velikim infrastrukturnim projektima i pomorskoj industriji, a zatim prilagođen za standardni BIM workflow.

Koriste ga inženjeri arhitekture, građevine, mašinstva i elektro inženjeri kao podršku BIM procesu u projektovanju i izvođenju. Autodesk Navisworks je kompatibilan sa svim savremenim standardima digitalne razmjene podataka u modernim BIM i CAD sistemima. Building Information Modeling zahtjeva rad na jedinstvenom modelu koji predstavlja centralnu bazu podataka projekta. Prihvatanjem ovog esencijalnog BIM principa možemo koristiti Autodesk Navisworks sa njegovim punim potencijalom. Na taj način možemo imati najsvježije informacije o projektu u realnom vremenu i možemo lako uočiti greške i sukobe u istom.

Pored pregledanja projekata i sklapanja raznih faznih segmenata projekta, posjeduje module za takozvane 4D simulacije. To su algoritmi za prikaz projekata i objekata upotrebom gantograma, pomoću kojih možemo da pratimo vremenski razvoj projekta i njegovog izvođenja. Pored vremenskih simulacija posjeduje i module za "clash detection", odnosno pronalazi automatski sukobe ili greške između raznih faza u projektu i izvođenju. Autodesk Navisworks je direktno kompatibilan sa Autodesk Revit-om, i nezaobilazan je u savremenom BIM procesu projektovanja.