Autodesk Dynamo Studio

Šta je Dynamo Studio?

 

        Dynamo Studio je samostalna aplikacija za kreiranje parametarskih ili proceduralnih 2D i 3D modela. Bazira se na konceptu vizuelnog programiranja da bi se premostila, uvijek velika, prepreka između prednosti programiranja i tehničke kompleksnosti koje nosi sa sobom. Beskonačne mogućnosti istraživanja kompleksnih formi ili jednostavno pravljenje pomoćnih plug-n-play modula za ubrzavanje ponavljajućih zadataka su ciljevi na umu Autodesk-a kada je u pitanju Dynamo. Dynamo je pored Studio verzije dostupan i uz kupovinu Autodesk Revit-a i potpuno su integrisani.

Opširnije...

Civil 3D

Civil 3D je Autodeskovo BIM rješenje za niskogradnju.

Ono što Civil 3D nudi je jedan inteligentan model, na kome rade brojni stručnjaci iz raznih oblasti, sa dinamičkim podacima. Postojanje podataka korisnicima omogućava razne simulacije i prije nego što se sam projekat počne izvoditi, a to naravno ima uticaj na donošenje relevantnih odluka u ranim fazama projektovanja. Kada govorimo o velikim infrastrukturnim projektima, nezaobilazno je pitanje uticaja na životnu sredinu, održivosti projekta i isplativosti projekta. Iz tih razloga Civil 3D nudi module za simulacije scenarija i ostavlja otvorene veze sa spcijalističkim softverima za simulacije i optimizacije dizajna.

Opširnije...

Autodesk Robot Structural Analysis

Šta je Autodesk Robot Structural Analysis?

        Autodesk Robot Structural Analysis je softver za sveobuhvatnu analizu prostih i složenih konstrukcija dobijenih kroz BIM (Building Information Modeling) proces.

Kome je namijenjen i čemu služi Autodesk Robot Structural Analysis?

        Robot je namijenjen inženjerima statičarima, koji su uključeni u BIM proces i konstantna su podrška dizajnu projekta. Koristi podatke sa pametnih 3D modela pomoću kojih ustanovljava o kom materijalu se radi i koje fizičke karakteristike ima taj materijal. Robot je posebno dizajniran kao element BIM toka rada i on je u stanju da uradi proračune i za najkompleksnije forme i konstrukcije uz upotrebu automatski formiranih mreža konačnih elemenata kao i uz pomoć nelinearnih algoritama.

Opširnije...

Autodesk Navisworks

Autodesk Navisworks je softverski paket dizajniran za potrebe organizacije velikih projekata rađenih u BIM ili CAD sistemima. Softver je izvorno razvijen za praćenje rada na velikim infrastrukturnim projektima i pomorskoj industriji, a zatim prilagođen za standardni BIM workflow.

Koriste ga inženjeri arhitekture, građevine, mašinstva i elektro inženjeri kao podršku BIM procesu u projektovanju i izvođenju. Autodesk Navisworks je kompatibilan sa svim savremenim standardima digitalne razmjene podataka u modernim BIM i CAD sistemima. Building Information Modeling zahtjeva rad na jedinstvenom modelu koji predstavlja centralnu bazu podataka projekta. Prihvatanjem ovog esencijalnog BIM principa možemo koristiti Autodesk Navisworks sa njegovim punim potencijalom. Na taj način možemo imati najsvježije informacije o projektu u realnom vremenu i možemo lako uočiti greške i sukobe u istom.

Pored pregledanja projekata i sklapanja raznih faznih segmenata projekta, posjeduje module za takozvane 4D simulacije. To su algoritmi za prikaz projekata i objekata upotrebom gantograma, pomoću kojih možemo da pratimo vremenski razvoj projekta i njegovog izvođenja. Pored vremenskih simulacija posjeduje i module za "clash detection", odnosno pronalazi automatski sukobe ili greške između raznih faza u projektu i izvođenju. Autodesk Navisworks je direktno kompatibilan sa Autodesk Revit-om, i nezaobilazan je u savremenom BIM procesu projektovanja.

Autodesk Inventor

Autodesk Inventor je 3D CAD softver za konstruisanje, izradu tehničke dokumentacije i izradu i ispitivanje digitalnog 3D prototipa. Izradom i testiranjem digitalnog prototipa Inventor Vam pomaže da ispitate proizvod prije nego što ga izradite. Omogućuje Vam da dođete do optimalne konstrukcije i izradite bolje i kvalitetnije proizvode.

Autodesk Inventor softver je osnovno Autodeskovo rješenje za izradu digitalnog prototipa. Računarski model izrađen u Inventoru omogućuje kontrolu i provjeru geometrije, tačnosti i funkcionalnosti u samom procesu konstruisanja smanjujući potrebu za testiranjem na fizičkom prototipu. Omogućujući Vam da koristite digitalni prototip za vizualizaciju i simulaciju vašeg proizvoda Inventor Vam pomaže da komunicirate efikasnije, smanjujete mogućnost greške i dolazite do inovativnijih rješenja kroz brži i lakši proces konstruisanja.

Opširnije...

Još članaka...