AutoCAD Civil 3D Obuka


 Šta je Civil 3D?

AutoCAD Civil 3D je inženjerski softver koji koriste građevinski inženjeri, geodete i drugi stručnjaci za  projektovanje i upravljanje građevinskim projektima. Ti projekti se mogu podijeliti na uređenje zemljišta, hidrogradnju i puteve i saobracajnice. Mogu da uključuju uređenje građevinskih površina,  uređenje vodenih tokova, izgradnju luka, kanala, brana, nasipa i razne druge infrastrukture. Civil 3D  se koristi za kreiranje 3D modela terena, vodenih tokova, cjevovoda, saobraćajnica i drugih infrastrukturnih objekata, koji imaju dinamičku povezanost sa izvornim podacima i drugim elementima projekta. Kao vodeće  BIM (Building Information Modeling) rješenje u industriji, Civil 3D je čuven u inženjerskim krugovima i ima primjenu u širokom polju infrastrukturnih projekata kako malih tako i velikih. 

Koje prednosti donosi Civil 3D?

Pojedinci koji trenutno koriste AutoCAD ili planiraju da se obučavaju u radu sa AutoCAD-om mogu značajno profitirati ako se odluče za Civil 3D. Civil 3D je prvenstveno bio zamišljen kao nadogradnja za AutoCAD ali zbog velike popularnosti i potražnje prerastao je u samostalnu aplikaciju - izgrađenu na AutoCAD platformi. Civil 3D nudi slično radno okruženje i sve funkicionalnosti AutoCAD-a. Sve promjene na projektu se automatski  prenose na model i ta sinhronizovanost omogućava da se promjene vrše u bilo kojoj fazi projektovanja i da se automatski prenose na sve zavisne elemente projekta i crteža tako da ne postoji potreba za ručnim pregledanjem i  prepravljanjem crteža pri svakoj promjeni. Civil 3D je popularn i zbog svojih potpuno integrisanih funkcionalnosti za potrebe geodezije, koje obezbjeđuju konzistentno okruženje za obavljanje geodetskih operacija kao što su učitavanje sirovih geodetskih podataka, automatsko iscrtavanje geodetskih figura, kreiranje površina itd. Civil 3D sadrži i mnoge druge alatke i funkcionalnosti koje vam mogu pomoći da postanete brži i efikasniji u radu na  infrastrukturnim projektima. Neki od njih su mreže potisnih cjevovoda, modelovanje cesta, računanje kubatura, profilisanje terena, geoprostorne analize, oblaci tačaka i mnogi drugi.

Kako se Civil 3D koristi? 

Civil 3D koriste građevinski inženjeri i drugi stručnjaci da kreiraju digitalne modele u ranim fazama projektovanja. Npr. ministarstvo saobraćaja neke zemlje može iskoristiti Civil 3D da kreira detaljan digitalni model koji može prikazati kako planiraju da smanje guževe i udese u saobraćaju proširivanjem cesta i dodavanjem signalizacije. U nekoj internacionalnoj konsultantskoj kompaniji, Civil 3D može biti iskorišten za izradu prijedloga projekta i izgradnje novog aerodroma, koji će putem inteligentnih 3D modela, više varijanti dizajna, presjeka, podužnih i poprečnih profila, real-time informacija pa čak i 3D modelima učitanim u Google Earth direktono iz Civil 3D-a, pomoći da se jasno i slikovito prenese ideja svim zainteresovanim stranama. Ukratko, Civil 3D se koristi za pregledanje, dizajniranje, analiziranje i optimizovanje infrastrukturnih projekata. Pomaže da se projekti poboljšaju i izgrade sigurno, na vrijeme i u okviru budžeta.

Sadržaj i koncept obuke

Program obuke podrazumijeva jedan raunar na svakog polaznika (hands-on). Trening se izvodi na modernim grafickim radnim stanicama sa legalnim softverom. Svi Inovini predavači su sertifikovani Autodesk instruktori. Obuka traje 15 časova po dva sata, a termini su fleksibilni i mogu se dogovoriti sa instruktorom. Izvodi se u prostorijama Inovinog Trening Centra u ulici Vidovdanska 2, Banja Luka. U slučaju pravnih lica obuku je moguće izvoditi i u prostorijama polaznika (on site). Takođe postoji mogućnost specijalizovane obuke prilagođene vašim specifičnim potrebama.

Obuka se izvodi po sistemu učenja komandi i funkcionalnosti Civil 3D -a, kao i logike i pristupa rješavanju problema kroz BIM i njihove direktne primjene na konkretnim primjerima, odnosno projektima. Kroz rad na konkretnim primjerima i projektima polaznik će se upoznati sa sljedećim funkcionalnostim AutoCAD Civil 3D i workflow tehnikama:
 • Upoznavanje sa interfejsom C3D-a
 • Upoznavanje sa BIM dinamičkim okruženjem
 • Uspostavljanje postojećeg stanja pomoću geodetskih podataka
 • Modelovanje postojećeg terena
 • Projektovanje u 2D pomoću Alignment-a
 • Stilizovanje i označavanje Alignment-a
 • Vertikalno projektovanje pomoću profila
 • Stilizovanje i označavanje profila
 • Projektovanje u 3D pomoću koridora (Corridors)
 • Kreiranje poprečnih profila projekta
 • Stilizovanje i označavanje poprečnih profila
 • Projektovanje i analiziranje granica posjeda pomoću parcela
 • Stilizovanje i označavanje parcela
 • Projektovanje gravitacionih cjevovoda
 • Projektovanje potisnih cjevovoda
 • Stilizovanje i označavanje cjevovoda
 • Projektovanje novog terena
 • Analiziranje, stilizovanje i označavanje površina