Jeftin CAD softver

Najveći broj CAD korisnika u svijetu još uvijek koristi samo 2D grafiku. Slična je situacija i u našoj zemlji. 


Dvodimenzionalni CAD alat se koristi za pregled, izmjene i štampanje prostorno-planske dokumentacije, projektne dokumentacije, radioničkih crteža i sl. Znatno manji procenat korisnika kreira kompletnu dokumentaciju u 2D.

Softver za 2D nije skup. Cijena godišnje licence osnovnog CAD računarskog programa AutoCAD LT je svega 489,00 KM bez PDV-a. To bi preračunato bilo 2 KM po radnom danu.

AutoCAD LT je u suštini AutoCAD sa ograničenim funkcionalnostima u određenim modulima osnovne aplikacije. Dizajniran je za potrebe 2D crtanja i dokumentovanje dizajna. Da bi se shvatila razlika u odnosu između dvije osnovne verzije najbolje je početi poređenje sa pitanjem šta je razlika u odnosu na 2D crtanje i dokumentovanje koje je zajedničko za obe aplikacije. Na linku možete pogledati uporednu listu funkcionalnosti AutoCAD LT-a i AutoCAD-a.

Zanimljivo je da glavnina korisnika piratskog softvera instalira punu verziju AutoCAD iako im ona zapravo i ne treba. Koriste samo alate za crtanje u dvije dimenzije. Onda se nameće pitanje: - Zašto bi neko rizikovao koristeći nelegalnu verziju softvera* koji mu zapravo ne treba umjesto da koristi pristupačnu i legalnu koja je sasvim dovoljna za obavljanje većine dnevnih zadataka?

Pozivamo Vas da isprobate AutoCAD LT i besplatno provjerite u narednih 30 dana da li odgovara Vašim potrebama. Na internet stranici proizvođača možete preuzeti instalaciju i pogledati opis mogućnosti ovog CAD programa.

Ako Vam pak treba napredniji softver sa više mogućnosti i 3D grafikom slobodno nas nazovite. Naša prodajna i tehnička podrška Vam stoje na raspolaganju.* Proizvođač i nosilac autorskih prava računarskog programa AutoCAD, Autodesk Inc., je najavio strožu kontrolu softverskih licenci i korištenje pravnih sredstava za sprečavanje nelegalnog korištenja svog softvera.