Šta je novo u Revitu 2019?

Pred nama je nova verzija najpopularnijeg BIM (Building Information Modeling) softverskog rješenja. Revit kao multidisciplinarna aplikacija za kreiranje 3D modela obogacenih informacijama donosi nove funkcionalnosti u svim fazama izgradnje virtuelnih prototipa arhitektonsko gradevinskih objekata.

Filtriranje BIM modela.

        Operacije na informacijama koje sadrži model su od krucijalnog značaja za uspješno projektovanje upotrebom BIM metodologije. Revit nudi pristup informacijama sa grafičkog ili alfanumeričkog aspekta. Pristup i manipulacijama podacima su drastično olakšani poboljšanim mogućnostima filtriranja. Sada se zvanično mogu kombinovati and i or operatori da bi se definisali kompleksni upiti. Do sada se pribjegavalo pisanju makro skripti koje su izvršavale selekcije po definisanim pravilima, sada korisnici mogu sa lakoćom pretraživati informacije sadržane u BIM modelima.


Tabovi i korisničko okruženje.

        Značajno unapređenje doživjelo je i korisničko okruženje. Prošlogodišnja 2018 verzija Revita donjela je prelazak na flat dizajn radnog okruženja i podršku za HDPI monitore visoke rezolucije. Razvoj je nastavljen u smislu kreiranja produktivnijeg okruženja za korisnike. Revit pogledi na modela se mogu korisiti kao tabovani prozori kao u internet preglednicima. Preglednost i otvorenih pogleda i crteža je nešto što će zasigurno uticati na produktivnost korsnika. Od sada Revit nudi podršku za više od jednog monitora gdje se pogledi mogu izvući iz glavnog prozora i korektno pozicionirati na dodatne monitore. Broj korisničkih zahtjeva prošle 2018. godine govori da je ovo jedna od najtraženijih funkcionalnosti za 2019. godinu. Autodesk je slušao korisnike i implementirao funkcionalnost.

Grafička poboljšanja.

        Revit konačno posjeduje mogućnost kombinacije patterna. Sa Double-Fill Pattern funkcionalnošću omogućeno je da korisnici vrše kombinacije kako bi napravili kompleksnije šrafure. Rad sa nivoima je olakšan jer se mogu vidjeti u 3D pogledima što do sada nije bilo moguće. Ova funkcionalnost je posebno korisna kada se govori od modelovanjeu kompleksnih familija gdje geometrija zavisi od velikog broja nivoa i referentnih ravni. Na ovaj način smanjen je broj prelazaka iz 2D u 3D pogled i obrnuto pri procesu modelovanja. Značajna novina vrijedna pomena su i uvedeni neograničeni pogledi u 3D prilozima u prikazanim u perspektivi.
MEP (Mechanical Electrical Plumbing) poboljšanja uključuju lakše modelovanje 3D razvoda cijevi kroz objekat i jednostavniju manipulaciju vezama između elementima.
Rad sa čeličnim konstrukcijama i vezama između elemenata je drastično unapređen. Manipulacija čeličnim gredama, stubovima i ostalim elementima nikada nije bila jednostavnija i otvorenija za definisanje detaljnih kompleksnih konstruktivnih spojeva. Revit podržava rad sa modelovanjem i dokumentovanjem armature godinama. Sa 2019 verzijom dolazi niz poboljšanja koja se uglavnom odnose na rad sa armaturama koje se nalaze u dvostruko zakrivljenim slobodnim betonskim formama.        U tekstu iznad navedene su samo neke od najnovijih funkcionalnosti Autodesk Revita. Postoji čitav niz novina o kojima možete detaljnije pročitati na linku. Ukliko želite da isprobate najnoviju verziju revita otiđite na web adresu. Tu možete preuzeti besplatnu trogodišnju edukativnu licencu Autodesk Revit 2019. Sva funkcionalnost aplikacije je otključana. Licenca je namjenjena svima koji žele isprobati i učiti trenutno najpopularnije BIM aplikativno rješenje.