Prezentacija softverskih rješenja za urbanizam i arhitekturu

Pozivamo arhitekte i urbaniste, predstavnike odjeljenja za prostorno uređenje u lokalnim upravama da u četvrtak, 27.10.2016. godine u 10 sati dođu na Jahorinu u Hotel Vučko.

Cilj je upoznavanje sa novim IT trendovima u urbanizmu i arhitekturi, kao i o tome kako na najbolji način uvesti savremene CAD, GIS, BIM softverske alate u svakodnevnu upotrebu.
Proteklih godina smo svjedoci velikog tehnološkog napretka na polju informacionih tehnologija što se odrazilo i na urbanizam i arhitekturu. Informacije su nam dostupne kroz mobilne tehnologije na prenosnim uređajima, podatke skladištimo u oblaku, geografski informacioni sistemi (GIS) su prešli u treću i sada jure u četvrtu dimenziju, dronovi snimaju trodimenzionalne aviosnimke, energetska efikasnost zgrada se mjeri termovizijskim uređajima, na 3D printerima izrađujemo makete... Sve to je podržano novim računarskim alatima, pa se pored CAD-a i GIS-a sada spominju LIDAR, BIM, VR, AR i drugi termini koji sve više ulaze u arhitektonsku, urbanističku i prostorno-planersku praksu.

Prošlo je nekoliko godina od završetka Government Acountability Project-a (GAP) u Bosni i Hercegovini. Projektom je učinjen značajan pomak na polju uvođenja CAD i GIS tehnologija u lokalnim administracijama. Gdje smo danas nekoliko godina poslije?

O svemu tome želimo razgovarati sa Vama.

Očekujemo Vas.

Agenda:

10:00 - 10:15Prijava
10:15 - 10:30Pozdrav i uvod
10:30 - 11:00Novi tehnološki trendovi i njihova primjena u urbanizmu
Novi softverski alati i kolekcije
Promjene u načinu licenciranja
11:00 - 11:30Serverska aplikacija za urbanizam INOVA AreaCAD-GIS Server kao podrška urbanizmu
Aplikacije u računarskom oblaku - InfraWorks 360
11:30 - 12:00Pauza za kafu
12:00 - 12:45Računarski programi za arhitektonsko projektovanje
BIM (Building Information Modeling) i Revit
On line alati i njihove funkcionalnosti
12:45 - 13:30Pitanja, razmjena iskustava i rasprava