Održana je prezentacija BIM u geodeziji i niskogradnji na AGGF-u

Civil 3D prezentacija

9. juna je na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci održana prezentacija BIM rješenja za geodeziju i niskogradnju.

Predavač, Nikolina Mijić, msc.inž.geod. pokušala je prisutnim studentima, profesorima i kolegama iz preduzeća banjalučke regije odgovoriti na vječita projektantska pitanja: - Kako ubrzati izradu dokumentacije, povećati tačnost i kvalitet, a ujedno projektantu olakšati posao?

Nove tehnologije koje su predstavljene i koje su nam sve dostupnije sve se više koriste u našoj i u zemljama u okruženju. LIDAR i spregnute panoramske kamere više nisu novost. Pitanje je koji su to softverski alati koji nam omogućavaju da iskoristimo puni potencijal novih načina prikupljanja geodetskih podataka na terenu, skratimo vrijeme obrade i olakšamo dalje faze projektovanja.

Predstavljeni softverski alati AutoCAD Civil 3D, Recap, Navisworks, Infraworks 360, samo su neki od spomenutih. Uz prezentaciju je izvedena i kratka demonstracija na primjerima sa realnim podacima.

Prisutni su se mogli uvjeriti da su nove tehnologije u geodeziji i projektovanju u niskogradnji postale i nama dostupne. Stvar je odluke da se ulaganjem truda i znanja ove prednosti iskoriste u najvećoj mjeri ovdje i sada.