Izašao je AutoCAD 2018

Izašli su novi AutoCAD, AutoCAD Map 3D, AutoCAD LT. U narednim danima očekujte najnovije verzije i ostalih CAD softverskih alata: AutoCAD Civil 3D, AutoCAD Plant 3D, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Architecture...

Mnogo je novih stvari, a najveća je novost promjena .dwg  formata.

Programeri u Autodesk-u nastavljaju rad na optimizaciji AutoCAD-a radi pouzdanijeg i bržeg rada. 3D solidi i površine se sada rade sa novim geometrijskim modelerom koji je pouzdaniji i  i stabilniji od dosadašnjeg.

Poboljšana je funkcija Auto Save koja sada ne snima čitav fajl nego samo izmjene učinjene od posljednjeg snimanja. Ovo će svakako omogućiti fluidniji rad.

Unapređen je prikaz na 4K monitorima. Sada je prikaz svih elemenata AutoCAD interfejsa prilagođen monitorima novije generacije sa 4K rezolucijom.

Nekoliko novih stvari će biti izuzetno korisno timovima koji se bave prostornim podacima (geodetima, urbanistima, inženjerima koji projektuju i održavaju komunalne instalacije i infrastrukturu). Prva je svakako poboljšano upravljanje putanjama eksternih referenci (rasterske geodetske podloge npr.). Ispravka adrese referenciranih fajlova sada je mnogo lakša bilo da se radi o relativnim, ili apsolutnim putanjama.

Od verzije 2018 podržane su i Bing Maps v8.0.

U verziji 2017 omogućen je uvoz .pdf dokumenata. Sada je dodatno poboljšano prepoznavanje fontova (SHX text recognition tool) i AutoCAD će izabrati najsličniji onom korištenom u originalnom dokumentu. Dodatno je razvijena alatka TXT2MTXT koja pomaže u formatiranju konvertovanog teksta.

U Quick Access Toolbar je dodan meni za izbor Layer-a. 

Unaprijeđena je kontrola sistemskih varijabli i način upozorenja u slučaju njihove promjene u odnosu na preporučene vrijednosti. 

Dodatno je rađeno na poboljšanju načina razmjene crteža sa učesnicima koji ne koriste CAD alate. Dovoljno je da imaju pristup internetu i da kroz internet preglednik pristupe dokumentaciji u A360 elektronskom oblaku.

Svakako obratite pažnju na novi sistem za preuzimanje aplikacija sa Autodesk App Store-a. Ovdje možete pronaći korisne nadogradnje za Vaš AutoCAD.

Želimo Vam nove profesionalne uspjehe sa još boljim CAD alatom!